Wasmachine

Wasmachine

Waar op letten als u een wasmachine moet kopen

Voorlader of bovenlader

De eerst keuzen welke komt kijken bij het kiezen van een wasmachine is of u een voorlader of een bovenlader wilt. Een voorlader is een wasmachine waar u de was via de voorkant erin doet en een bovenlader is een wasmachine waar u de was aan de bovenkant erin doet. Beide hebben hun voordelen zo heeft een voorlader als voordeel dat hij vaak minder water verbruikt en er nog een droger bovenop kan indien u ruimte te kort heeft. Bij een bovenlader heeft u als voordeel dat u de was vanaf bovenaf eruit kan halen wat een stuk comfortabler is en hij vaak een stuk minder breedt is. Voor elke situatie zal een van de twee beter tot zijn recht komen denk hier dus goed over na.

Beladingscapaciteit (trommelinhoud)

De beladingscapaciteit geef aan hoeveel kg was u in uw wasmachine mag doen. Voor elk huishouden zou dit dus wel degelijk verschillen en dat is ook terug te vinden bij de wasmachine’s. Normale wasmachines hebben een beladingscapaciteit van ongeveer 6 a 7 kilo, maar voor extra groten huishoudens kunt u ook wasmachines kopen van 13 kg. Voor een huishouden van twee personen is een wasmachine met een beladingscapaciteit van 6 kg meer dan genoeg. Wat ook erg tegenwoordig is het programma “halve belading” bij dit programma kan je namelijk een kleine was doen wat een stuk minder lang en duur kost.

Energie verbruik

Vanaf 20 December 2011 zal er een nieuw energielabel ingaan welke enkel verschillen zal vertonen dan de oude.

  • Het energieverbruik wordt aangegeven met 4 letter namelijk A t/m D (voorheen was dit t/m G). Bij de letter A kunnen er ook nog + bij staan wat staat voor 10 % zuiniger vb: A+ = 10 % zuiniger dan A en A+++ = 30 % zuiniger dan A.
  • Label staan geen teksten meer op, maar alleen maar iconen.
  • Het water- en energieverbruik wordt aangegeven per jaar en niet meer per cyclus. Hierin is ook het sluipverbruik (wat de wasmachine aan water- en energieverbruikt terwijl hij niet draait) meegenomen.

Als u een wasmachine koopt let dan goed op het energieverbruik aangezien dit vele euro’s kan besparen per jaar.

Wasresultaat

Het wasresultaat wordt nog gewoon aangegeven met de letters A t/m G waarvan C t/m G eigenlijk nooit meer voorkomen. Tegenwoordig kunt u er vanuit gaan dat een wasmachine standaard wasresultaat A heeft en heel soms wasresultaat B.